*1.He stalks in his vivid stripes.’ -*


Who is meant by the ‘He’. What is meant by ‘vivid stripes’?


Ans. The ‘He’ means the Tiger. The stripes are the contrasting lines on the body of a tiger.


*2.What is meant by ‘plump deer’?* 

Ans. ‘Plump’ deer means healthy deer with fleshy bodies.

*3.What is a water hole?*

Ans. A water hole is a small pond like water source that provides water to the thirsty wild animals.

*4.What is there at the jungle’s edge’?*

Ans. There are houses and villages at the edge of the jungle.

*5.What does the tiger do at the edge of the village?*

Ans. At the edge of the village the tiger snarls baring its claws and terrorising the village.

*6.What is meant by ‘quiet rage’ ?*

Ans. It means that the anger of the tiger in the zoo is suppressed.

*7.What is the central focus of the poem?*

A) The tiger’s beauty

B) The tiger’s anger

C) The tiger’s confinement

D) The tiger’s hunting habits

Ans: C) The tiger’s confinement

*8.Who are the Coorgi regiments?*

Ans. Coorgi regiments are a part of Indian army, they are very expert in martia

*9.Who are possibly the forefathers of the people of Coorg?*

Ans. The Greeks or the Arabs are possibly the forefathers of the people of Coorg.

*10.Who are there to provide company to the visitors in Coorg?*

Ans. Birds,bees and butterflies are there to provide company to the visitors.

*11. What is Nisargadhama?*

Ans. Nisargadhama is a sixty four acre island in Coorg.

*12.Who is a Vendor?*

Ans. A Vendor is a seller who vends goods.

*13.Who discovered tea?*

Ans. No one really knows who had discovered tea.There are many legends about it.

*14.How was tea first treated in Europe?*

Ans. In Europe tea was first treated more as medicine than as beverage.

*15.What did Pranjol and Rajvir do after the train arrived at Mariani junction?*

Ans. After the train arrived at Mariani Junction Pranjol and Rajvir collected their luggage and pushed their way to the crowded platform

*16.What is a cattle bridge?*

Ans. A cattle bridge is made of iron railings laid in horizontal position with gaps between them so that cattle cannot passthrough it.

                    Or

       A Cattle bridge is made of iron bars with gaps  between each iron bar so that cattle can not pass through it.

Comments